Γιετεμπόρι, Γκέτεμποργκ, Γκόθενμπεργκ, κόντρα στο ρεύμα

screen-shot-2016-09-10-at-17-57-38

Κάποτε εταξίδευσα. Εταξίδευσα για πολλές μέρες στο βόρειο μέρος της αγαπημένης μας Ευρώπης και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν είναι χίπις τεντυμπόυς και δεν περιμένει από το μέρος που πηγαίνει να χορεύουν οι ντόπιοι ξυπόλητοι στους δρόμους και να του προσφέρουν dragon fruit. Αλλά όχι, τελεία, εδώ το κλίμα είναι διαφορετικό.

Το Göteborg είναι μια φαινομενικά μη κοσμοπολίτικη πόλη. Είναι λιμάνι, είναι βιομηχανική και δεν το κρύβει, δεν έχει κάποια ιδιαίτερα αξιοθέατα με την έννοια που τα αντιλαμβάνεται ο μέσος τουρίστας, έχει όμως παλμό, έχει ξεκάθαρες δονήσεις. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο (από τα άπειρα που έχω πάει – nooo….) που, με το που βγήκα από το αεροδρόμιο, πήρα τηλέφωνο τη μάνα και της είπα “Δε θέλω να φύγω ποτέ από δώ”. Πρέπει όμως για αρχή να εξηγήσω κάτι.

Δεν είμαι γεννημένη τουρίστρια και δεν μου αρέσει να κάνω οτιδήποτε τουριστικό (πέρα από μουσεία και αρχαιότητες)˙ όχι ότι άμα βρεθώ στο χορό δε θα χορέψω, αλλά από το φημισμένο ούμπερ τουριστικό καφέ και περιοχή, θα προτιμήσω να περπατήσω λίγο περισσότερο στα προάστια και στα μέρη που οι “ντόπιοι” συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και μπορείς να τους παρατηρήσεις. Γι’ αυτό μου άρεσε το Γκέτεμποργκ, γιατί ο άερας του δεν έχει καμία τουριστική φανφάρα, μπορείς να προσποιηθείς -και να πειστείς- με ευκολία ότι μένεις εκεί για τις μέρες που θα πας, και αν θέλεις να δεις πώς ζουν εν προκειμένω οι Σουηδοί, η πόλη αυτή σου το δίνει στο πιάτο. Κοινώς, είσαι ευπρόσδεκτος.

Η πόλη βρίσκεται στη δυτική μεριά της Σουηδίας, βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα, τη διχοτομεί ο κοντός ποταμός Göta και τη χαρακτηρίζουν η συννεφιά και τα μποφόρια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και η πιο βιομηχανική/εργατική. Μπορείς να συναντήσεις από πλακόστρωτους δρόμους με μαγαζάκια και καφέ κάτω από τα χαρακτηριστικά τους σπιτάκια, καθεδρικούς μακριά από τους ορθόδοξους που έχουμε συνηθίσει, πάρκα μέχρι μεγάλες πλατείες, εμπορικούς δρόμους (με τέλεια πράγματα) και βιομηχανικές κατασκευές το σκοπό των οποίων αγνοώ αλλά αισθητικά με αρέζουν, πολύ.

Τετάρτη βράδυ και η πόλη έχει ζωή, έχει νέους, έχει μπύρα, έχει ανεμελιά μακριά από τα νοτίως εγκαθιδρυμένα στερεότυπα. Οι Σουηδοί δεν είναι κρύοι˙ είναι εργατικοί κι εξυπηρετικοί, με κέφι και χαμόγελο χωρίς να είναι χαζοχαρούμνοι και πλαστικοί, ξέρουν να διασκεδάζουν και με υπερβολές και χωρίς αυτές και -σοκ και δέος- ξέρουν πώς να καθίσουν σε ένα καφέ με ένα kanebulle και την παρέα τους και να ξεχάσουν για μια ώρα την υπόλοιπη ζωή τους. Γενικά, ξέρουν να βάζουν όρια, χωρίς αυτό να μεταφράζεται στα -“παθιασμένα” λές εσύ, ακραία και ανώριμα λέω εγώ- ελληνικά αυτιά μας με “στέρηση”. Με αρέζει εμένα αυτό.

Κι αν το κέντρο της πόλης (ή Stad!) ήταν φωτισμένο, ζωντανό κι ανέμελο από τον οδηγό του τραμ μέχρι τον υπάλληλο του Subway, το προάστιο που μέναμε ήταν ήσυχο και βουτηγμένο στο σκανδιναβικό δάσος, 10 περίπου οικοδομικά συγκροτήματα (συμπεριλαμβανομένων και φοιτητικών εστιών) με τα φώτα τους να ανάβουν και να σβήνουν τις δικές τους ώρες, με κανέναν φοιτητή που είναι πάνω από πρόθυμος να σταματήσει το τρέξιμο και να βγάλει τα ακουστικά του για να σε κατατοπίσει σε άπταιστα αγγλικά, να σε ρωτήσει από πού είσαι και να πει με ενθουσιασμό ότι έχει πάει σε παραπάνω ελληνικά νησιά (κατονομάζοντάς τα ένα προς ένα) από όσα έχεις πάει εσύ και φέτος λέει να πάει στην “main city” (την Αθήνα εννοούσε…).

Σκοπίμως και για να μην αρχίσουμε να κλαίμε επιλέγω να μην σχολιάσω το πώς τα πάντα, από το φαγητό στα Mc’s μέχρι τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ λειτουργούν τόσο ρολόι, ώστε να μπορείς να σχεδιάζεις το πρόγραμμά σου με ακρίβεια λεπτού.

Κι αν εσένα αυτό το γκρι του ουρανού τους σου βγάζει μούχλα, εμένα μου βγάζει να κάτσω όλο το πρωί σπίτι με τα παντζούρια ορθάνοιχτα και τη γάτα μου στον ΙΚΕΑ καναπέ μου και να κατεβάζω τους καφέδες με τις καφετιέρες και τα kanelbullar και να βλέπω Simpsons στο κρατικό τους κανάλι. Cross fingers.

*Πρώτη δημοσίευση στο rouamat.com, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s