Εισαγωγή

 

Αυτό το project γεννήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η Σοφία επρόκειτο να μετακομίσει στο Γκέτεμποργκ, και αυτό σήμαινε ότι η συνεργασία μας θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτές. Ήταν μια περίοδος ταυτόχρονα θλιβερή αλλά και με έναν αέρα αισιόδοξης ανανέωσης, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάποιον που ξεκινά ένα καινούριο και σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του. Εντελώς φυσικά, το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να συγκεντρώσουμε δεδομένα για αυτή την πόλη που αποτελούσε πλέον τον κοινό μας προορισμό, κατά κάποιον τρόπο τουλάχιστον.

Φυσικά στην αρχή δεν ήξερα τι να περιμένω, και έπρεπε να ξεκινήσουν οι πληροφορίες να μαζεύονται πριν αρχίσω να νιώθω άνετα. Αυτό συνέβη επειδή μπορούσαν ήδη να βρεθούν κάποιες ομοιότητες, όσο κι αν η έρευνα από το internet είναι κυρίως θεωρητική και δε δίνει καθαρή εικόνα. Έπρεπε να γίνει η μετακόμιση και η γνωριμία με τους ανθρώπους εκεί, για να μπουν τα σημαντικά κομμάτια του παζλ στη θέση τους και να διαφανεί ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει εδώ.

Τι μάθαμε λοιπόν για το Γκέτεμποργκ;

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, με πληθυσμό περίπου του 1 εκατομμυρίου (μαζί με τα προάστια), με ισχυρό χαρακτήρα εργατικής τάξης, με ιστορικό και ιδιαιτέρως ενεργό λιμάνι, ένας από τους πολύ παλιούς προορισμούς μεταναστών που με τον καιρό εντάχθηκαν πλήρως, έδρα ανταγωνιστικών ομάδων ποδοσφαίρου και χόκεϊ επί πάγου (που από ό,τι μάθαμε δεν απολαμβάνουν κανένα είδος εύνοιας, ποτέ, και όχι τυχαία) που υποστηρίζονται από δυναμικούς πυρήνες φανατικών οπαδών, ένα φημισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο, και έχει σαν πόλη έναν χαρακτήρα πιο χαλαρού και απρόσκοπτου lifestyle, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τον αγχώδη τρόπο ζωής της πολύβουης Στοκχόλμης, την οποία κοροϊδεύουν συχνά, επειδή δεν ξέρουν να τρώνε.

Θεσσαλονικείς, είναι εμφανές που πηγαίνει όλο αυτό έτσι;

Τι είναι στ’ αλήθεια λοιπόν το Γκέτεμποργκ; Μια συμπρωτεύουσα, αυτό είναι κι ας μην το ξέρει ακόμα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γνωρίσουμε και αυτό θα γίνει με τον καιρό. Ο σκοπός του Götelonica σαν project είναι να  αναδείξει τα σημεία και τους ανθρώπους που δίνουν το στίγμα της κάθε πόλης, να ανακαλύψει ποιοι από αυτούς μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, καθημερινές δυσκολίες, τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες και μέσω αυτής της διαδικασίας να φανούν οι όποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο μητροπόλεων του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Αυτό είναι το project μας και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν. Ιδέες, επισημάνσεις, σχόλια και προτάσεις είναι ιδιαιτέρως καλοδεχούμενα. Κι αν όλο αυτό μας φέρει πιο κοντά με οποιονδήποτε τρόπο, θα αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;

Γ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s